Maak je website toegankelijk voor iedereen!
Als je aan een website denkt, denk je waarschijnlijk aan een mooi ontwerp, duidelijke informatie en dat je goed gevonden wordt op Google. Maar er is nog iets belangrijks: toegankelijkheid. Binnenkort wordt het verplicht dat websites toegankelijk zijn voor alle gebruikers, inclusief bezoekers met een beperking. Maar wat betekent toegankelijkheid precies, en waarom is het zo belangrijk?
Wat betekent toegankelijkheid?
Toegankelijkheid betekent dat iedereen jouw website gemakkelijk kan gebruiken, ongeacht of iemand slechtziend, slechthorend, motorisch beperkt is of moeite heeft met lezen. Een toegankelijke website zorgt ervoor dat al jouw bezoekers zonder problemen kunnen vinden wat ze zoeken, zonder frustratie.
Waarom wordt het verplicht?
Vanaf juni 2025 geldt de verplichting voor digitale toegankelijkheid voor een bredere groep organisaties dan nu het geval is. Op dit moment zijn vooral (semi-)overheidsinstanties wettelijk verplicht om hun websites en mobiele apps toegankelijk te maken. Deze verplichting wordt echter uitgebreid naar onder andere zorginstellingen, onderwijsinstellingen en bedrijven die publieke diensten leveren of grotendeels met publiek geld worden gefinancierd.
De regels komen voort uit de Europese richtlijn voor digitale toegankelijkheid en worden in Nederland toegelicht op Digitoegankelijk.nl, het kennisplatform van de overheid. De verplichting geldt voor alle websites, webapplicaties en mobiele apps die bedoeld zijn om informatie of diensten aan te bieden aan burgers, klanten of gebruikers.
Een toegankelijke website is dus niet alleen een wettelijke vereiste voor veel organisaties, maar ook een manier om je dienstverlening te verbeteren voor álle gebruikers.
Waar moet je aan voldoen volgens WCAG?
De richtlijnen voor toegankelijke websites zijn vastgelegd in de WCAG (Web Content Accessibility Guidelines). Op dit moment is versie WCAG 2.1 de standaard. De richtlijnen zijn onderverdeeld in vier principes:
-
Waarneembaar – Informatie moet voor iedereen zichtbaar of hoorbaar zijn (bijvoorbeeld door gebruik van tekstalternatieven en goed kleurcontrast).
-
Bedienbaar – Iedereen moet de website kunnen bedienen, ook met alleen een toetsenbord of spraakbesturing.
-
Begrijpelijk – Inhoud en interactie moeten eenvoudig te begrijpen zijn (zoals voorspelbare navigatie en duidelijke taal).
-
Robuust – De website moet goed werken met verschillende technologieën, zoals schermlezers.
De WCAG kent drie niveaus van toegankelijkheid: A, AA en AAA. Niveau AA is het minimale niveau waar organisaties wettelijk aan moeten voldoen.
Wat zijn de voordelen van een toegankelijke website?
Een toegankelijke website heeft niet alleen voordelen voor mensen met een beperking:
-
Grotere doelgroep: Meer mensen kunnen jouw website gebruiken, wat je bereik vergroot.
-
Betere gebruikservaring: Duidelijke structuur en heldere teksten zijn voor iedereen prettig.
-
Hogere vindbaarheid: Zoekmachines waarderen toegankelijke websites, wat bijdraagt aan een betere positie in zoekresultaten.
-
Maatschappelijke verantwoordelijkheid: Je laat zien dat je rekening houdt met iedereen en inclusie serieus neemt.
-
Toekomstbestendig: Door nu al aan de richtlijnen te voldoen, voorkom je problemen in de toekomst.
-
Professioneel imago: Toegankelijkheid laat zien dat je je digitale zaken serieus neemt.
Niet alleen techniek, maar ook bewustzijn
Toegankelijkheid gaat niet alleen over technische aanpassingen. Het is ook belangrijk om binnen jouw organisatie bewustzijn te creëren over digitale inclusie. Door vanaf het begin van het ontwerp rekening te houden met toegankelijkheid, zorg je ervoor dat jouw website echt voor iedereen toegankelijk is.