Skip to main content

Wat is een CMS en wat kun je ermee?

Een Content Management Systeem (CMS) is een softwaretoepassing of platform dat wordt gebruikt om digitale content te maken, beheren, organiseren en publiceren. Een CMS biedt gebruikers, meestal zonder technische programmeerkennis, de mogelijkheid om webpagina's, blogs, nieuwsartikelen, afbeeldingen, video's en andere vormen van content op een website te beheren. Hier zijn enkele belangrijke aspecten van een CMS en wat je ermee kunt doen:

  1. Contentcreatie: Met een CMS kun je eenvoudig nieuwe content maken en bewerken. Dit kan tekst, afbeeldingen, video's, en andere media omvatten. Het proces is meestal vergelijkbaar met het bewerken van een tekstverwerker, waardoor het toegankelijk is voor gebruikers met diverse niveaus van technische kennis.

  2. Contentbeheer: Je kunt bestaande content organiseren in categorieën, tags of andere taxonomieën. Hierdoor kun je content gemakkelijk vinden en structureren voor een betere navigatie op je website.

  3. Publicatiebeheer: Een CMS biedt vaak functies voor het plannen en beheren van de publicatiedatum van content. Hierdoor kun je content op vooraf bepaalde tijdstippen publiceren, archiveren of verwijderen.

  4. Gebruikersbeheer: Je kunt verschillende gebruikersrollen en toegangsrechten instellen binnen het CMS. Hierdoor kun je bepalen wie welke acties mag uitvoeren, zoals content maken, bewerken, publiceren of verwijderen.

  5. Versiebeheer: De meeste CMS-systemen bieden versiebeheer, waarmee je eerdere versies van content kunt bekijken en herstellen. Dit is handig voor het bijhouden van wijzigingen en het voorkomen van ongewenste aanpassingen.

  6. Responsieve ontwerpen: Moderne CMS-platforms ondersteunen vaak responsieve webdesign, waardoor je content kunt publiceren die er goed uitziet op zowel desktops als mobiele apparaten.

  7. SEO-optimalisatie: CMS-systemen hebben vaak ingebouwde tools of plug-ins waarmee je de zoekmachineoptimalisatie (SEO) van je content kunt verbeteren, zoals het aanpassen van meta-informatie, het genereren van sitemaps en het beheren van permalinks.

  8. Uitbreidbaarheid: Veel CMS-platforms ondersteunen plug-ins, extensies of add-ons die extra functionaliteit toevoegen aan je website. Dit stelt je in staat om functies zoals e-commerce, forums, nieuwsbrieven en meer toe te voegen.

  9. Beveiliging: CMS-systemen bieden meestal beveiligingsfuncties, zoals gebruikersauthenticatie, bescherming tegen aanvallen en regelmatige software-updates om beveiligingslekken te dichten.

  10. Analyse en rapportage: Sommige CMS-platforms bieden ingebouwde analysetools om het websiteverkeer te volgen en te rapporteren, wat helpt bij het begrijpen van de prestaties en het gedrag van de bezoekers.

Populaire CMS-platforms zijn onder andere WordPress, Joomla, Drupal, Magento (voor e-commerce), en meer. De keuze voor een CMS hangt af van je specifieke behoeften en het type website dat je wilt bouwen. Over het algemeen maken CMS-systemen het beheer en de publicatie van online content toegankelijk voor een breed scala aan gebruikers, van individuele bloggers tot grote organisaties.

Wij werken met de volgende Content Management Systemen

Wordpress

Joomla

Drupal

Magento

Vind je het wat ?!

Wil je een echt voorbeeld zien, of inzicht in waar jullie bedrijf je CMS voor in kunt zetten? 

Neem contact met ons op om te bespreken wat we kunnen betekenen 
of bekijk eerst onze portfolio voor meer inspiratie.